Bel Fıtığı

Bel Fıtığı Nedir?

Fıtık, bel omurgasını oluşturan 5 adet omurun arasındaki disklerin çeşitli nedenlere bağlı olarak yıpranması, yırtılması veya yerinden kayması sonucu omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Bu baskı, ağrı, uyuşma, elektrik çarpması hissi ve omurga çevresindeki dokularda beslenme-dolaşım problemleri gibi semptomlara yol açar ve yaşam kalitesini düşürme potansiyeline sahiptir.

Bu patolojiler, bel bölgesinde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir ve günlük aktiviteleri olumsuz yönde etkileyebilir. Omurga sağlığını korumak ve semptomları hafifletmek için erken müdahale ve uygun fiziksel terapi yöntemleri büyük önem taşır.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtıkları bazen belirti vermezken, bazen de birçok hastalıkla karışabilecek pek çok semptom gösterebilir. Bel fıtıkları; bel bölgesinde ağrı, uyuşma, karıncalanma, belde kas sertliği hissi, bacakta ve belde kramplar, uzun süre ayakta kalındığında bacakta belirli bir hattaki uyuşma, karıncalanma ve elektriklenme hisleri, faset eklemler arasında hareket kayıpları, ani ve ağır hareketlerden sonra kısa ve uzun süreli hareket kaybı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca bel, bacak ve diz gibi bölgelerde ağrı da görülebilir.

Bel fıtıkları, omurgadan çıkan ve omurlar arasındaki sinirlere baskı yaparak bacak, diz ve ayak bileği bölgelerinde ciddi, kalıcı veya geçici duyu ve kuvvet kayıplarına neden olabilir.

Peki, bu semptomlardan bir ya da birkaçını kendinizde gördüğünüzde ne yapmalısınız?

Öncelikle paniğe kapılmamalı ve semptomlarınızın ne sıklıkla ve ne zaman ortaya çıktığını anlamaya çalışmalısınız. Örneğin; her sabah, her gece, bilgisayar başında uzun saatler geçirdikten sonra, uzun yürüyüşlerden sonra veya istirahat pozisyonunda. Vücudunuzdaki değişimleri ilk siz fark etmelisiniz ki danıştığınız uzmana da problemlerinizi doğru bir şekilde aktarabilesiniz.

Semptomlar birkaç gün süreyle takip edilmeli, geçmediği ya da arttığı takdirde bir uzmanın görüşü mutlaka alınmalıdır. Semptomlarınız arasında kuvvet kaybı varsa, zaman kaybetmeden bir uzmanla görüşmelisiniz.

Bel Fıtığı İyileşir Mi?

Öncelikle İYİLEŞİR ama nasıl?

İyileşme süreci kişiden kişiye değişkenlik gösteren bir süreçtir. Bu süreçte uygulamalara ek kişisel egzersiz programına uyum ve devamlılığın önemi azımsanmayacak kadar çoktur. Bu süreçte kişi kendine zaman tanımalı ve iyileşmenin devamlılığını sürdürmelidir. EVET zaman içerisinde fıtıklarda iyileşme sağlanır.

Bel Fıtığında Hangi Yöntemler Kullanılır?

Bel fıtığında, dünyada ve ülkemizde en yaygın yöntem fizyoterapidir. Fizyoterapi sürecine ek olarak uygulanan manuel terapi, kayropraksi, miyofasyal teknikler, faset eklem mobilizasyonları, perküstif terapi, kinezyolojik bantlama ve korrektif egzersizler, bu süreçte kişilerin daha kısa sürede normal yaşama dönmesini ve iyileşme süresini kısaltmayı amaçlar.

Bel fıtıklarının %95’i ameliyat gerektirmeyen durumlardır. Kişinin kendisine uygun yöntemi ve uygulayıcısını bulabilmesi için mutlaka birebir bir uzmanla görüşmesi ve değerlendirme sürecinden geçmesi gerekmektedir.

Fıtıklaşmış Bir Diske Ne Sebep Olur?

Fıtıklaşmış bir diskteki bozulmalara; travma öyküleri (çarpma, vurma, trafik kazası, ani-ağır yük altına girmek, düşme vb.), vücudun uzun süreli ve statik pozisyonlarda çok kullanılması, sosyokültürel faktörler (meslek, yaşam şartları, kötü beslenme alışkanlıkları vb.), obezite, kötü postür alışkanlıkları ve kötü postür (kifoz, skolyoz, omurga cerrahileri sonrası aktif hareket azlığı) gibi birçok sebep yol açabilir.

Bu süreçte ana sebebi bulup ona odaklanmak ve yaşam şeklini doğru kullanıma adapte etmek, iyileşme sürecinin verimliliğini arttırıp kişinin rehabilitasyon ve korrektif (düzeltici, düzenleyici) egzersiz sürecine katılımını arttırmak açısından çok önemlidir.