Boyun Düzleşmesi

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Fıtıklaşmış bir diskteki bozulmalara; travma öyküleri (çarpma, vurma, trafik kazası, ani-ağır yük altına girmek, düşme vb.), vücudun uzun süreli ve statik pozisyonlarda kullanılması, sosyokültürel faktörler (meslek, yaşam şartları, kötü beslenme alışkanlıkları vb.), obezite, kötü postür alışkanlıkları ve kötü postür (kifoz, skolyoz, omurga cerrahileri sonrası aktif hareket azlığı) gibi birçok sebep yol açabilir.

Bu süreçte ana sebebi bulup ona odaklanmak ve yaşam şeklini doğru kullanıma adapte etmek, iyileşme sürecinin verimliliğini artırmak ve kişinin rehabilitasyon ve korrektif (düzeltici, düzenleyici) egzersiz sürecine katılımını artırmak açısından çok önemlidir.

Bu düzleşmeye bağlı olarak torako-servikal geçiş bölgesinde de değişmeler farklılaşmalar görülür.

Bu sebeplerden boyun düzleşmesinin seviyesine ve durumuna göre vücudumuzun kalanını etkileyebilmesi ve başka bölgelerde ağrı, uyuşma vb. semptomları oluşturması muhtemeldir.

Boyun Düzleşmesinin Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi; omurlar arasındaki açılaşmaların değişmesinden dolayı omurgaya ve omurgadan çıkan sinirlere baskı yapabilmektedir.

Boyun düzleşmesine bağlı olarak; boyun kaslarında kısalmalar, tonus artışları ve kramplar görülebilir. Boynu herhangi bir yöne öne, arkaya, sağa, sola döndürmek zorlaşıp hareket kısıtlılıklarına sebep olabilir.

Sırt kaslarını etkileyerek kas tonusları ve ağrılı hareketlere sebep olabilir.

Kaslardaki harmonik çalışma ve dolaşımın etkilendiği durumlarda kas sertlikleri sonrası omuz, kol ve ellerde uyuşma, karıncalanma, ani, geçici kuvvet kayıpları ve dalgalanmaları görülebilir.

Semptomlarınız arasında geçmeyen uyuşmalar ve kuvvet kayıpları yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmanla görüşmelisiniz.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Boyun düzleşmesinde dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen yöntem çeşitli fizyoterapi uygulamalarıdır.

Genele baktığımızda çok az da olsa bazı hastalar cerrahi işlem görmek durumunda kalabilir.

Boyun düzleşmesinde çeşitli fizyoterapi ve manuel terapi uygulamaları sıklıkla kullanılmaktadır.

Bunlardan bazılarını servikal traksiyon, mulligan concept, miyofasyal gevşeme teknikleri, kinezyolojik bantlama ve perküstif terapi gibi seçenekler oluşturmaktadır.

Boyun düzleşmesinde amaç omurga açılmalarını düzenlemek, omurgadaki çeşitli sıkışmaları gidermek, kas aktivasyonunu arttırmak ve kaslarında harmonik hareketlerini düzenlemek, omurga ve çevresi dokulardaki beslenme ve kanlanma süreçlerini arttırmak ve hızlandırmaktır.