Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun fıtığı, boyun omurgasını oluşturan 7 adet omurun arasındaki disklerin çeşitli nedenlere bağlı olarak yıpranması, yırtılması veya yerinden kayması sonucu omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapmasıyla ortaya çıkar. Bu durum, ağrı, uyuşma, elektrik çarpması hissi ve omurga çevresindeki dokularda beslenme-dolaşım problemleri gibi semptomlarla yaşam kalitesini düşürme potansiyeline sahiptir.
Boyun fıtığı, boyun bölgesinde çeşitli nedenlerle ağrıya, uyuşmaya ve elektriklenme hissine yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Omurga çevresindeki dokularda meydana gelen beslenme ve dolaşım problemleri de bu duruma eşlik edebilir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Görüldüğünde Ne Yapılmalı?
Öncelikle paniğe kapılmamalı ve semptomların ne sıklıkla ve ne zaman ortaya çıktığını anlamaya çalışmalısınız. Örneğin; her sabah, her gece, bilgisayar başında uzun süre zaman geçirmenin ardından, uzun yürüyüşlerden sonra veya istirahat pozisyonunda. Vücudunuzdaki değişimleri ilk siz fark etmelisiniz ki danıştığınız uzmana da problemlerinizi doğru bir şekilde aktarabilmelisiniz.
Semptomlar birkaç gün süreyle takip edilmeli, geçmediği ya da arttığı takdirde bir uzman görüşü alınmalıdır. Semptomlar arasında kuvvet kaybı varsa, zaman kaybetmeden bir uzmanla görüşmelisiniz.
Boyun Fıtığı İyileşir Mi?
Öncelikle, evet, boyun fıtığı iyileşebilir, ama nasıl?
İyileşme süreci kişiden kişiye değişir. Bu süreçte uygulanan yöntemlere ek olarak kişisel egzersiz programına uyum ve devamlılık çok önemlidir. Bu süreçte kişi kendine zaman tanımalı ve devamlılığı sağlamalıdır. Zaman içerisinde fıtıklarda iyileşme sağlanabilir.
Boyun Fıtığında Hangi Yöntemler Kullanılır?
Boyun fıtığında, dünyada ve ülkemizde en yaygın yöntem fizyoterapidir. Fizyoterapi sürecine ek olarak uygulanan manuel terapi, kayropraksi, miyofasyal teknikler, kinezyolojik bantlama, perküstif terapi ve korrektif egzersizler, bu süreçte kişilere daha kısa sürede normal yaşama dönüş imkanı sağlar ve iyileşme süresini kısaltmayı amaçlar.
Boyun fıtıklarının %95’i ameliyat gerektirmeyen durumlardır. Kişinin kendisine uygun yöntemi ve uygulayıcısını bulabilmesi için mutlaka birebir bir uzmanla görüşmesi ve değerlendirme sürecinden geçmesi gerekmektedir.
Fıtıklaşmış Bir Diske Ne Sebep Olur?
Fıtıklaşmış bir diskteki bozulmalara; travma öyküleri (çarpma, vurma, trafik kazası, ani-ağır yük altına girmek, düşme vb.), vücudun uzun süreli ve statik pozisyonlarda kullanılması, sosyo-kültürel faktörler (meslek, yaşam şartları, kötü beslenme alışkanlıkları vb.), obezite, kötü postür alışkanlıkları ve kötü postür (kifoz, skolyoz, omurga cerrahileri sonrası aktif hareket azlığı) gibi birçok sebep yol açabilir.
Bu süreçte ana sebebi bulup ona odaklanmak ve yaşam şeklini doğru ve düzgün kullanıma adapte etmek, iyileşme sürecinin verimliliğini artırır ve kişinin korrektif (düzeltici, düzenleyici) egzersiz sürecine katılımını artırmak açısından çok önemlidir.