Diz ve Kalça Protezi Sonrası Fizyoterapi

Diz Protezi Ameliyatları ve Eklem Yüzeyi Kaplama Nedir? 

 

Diz protezi ameliyatları, bozulmuş, yıpranmış ve işlevini yeterli düzeyde yerine getiremeyen eklem yüzeylerinin özel alaşımlı metal ve plastik implantlarla kaplanması işlemidir. Bu prosedür, diz eklemi sağlığını iyileştirmek, ağrıyı azaltmak ve hareket kabiliyetini artırmak amacıyla gerçekleştirilir. Diz protezi ameliyatları, özellikle ileri düzeyde kireçlenme ve eklem bozukluklarında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Bu İşlem Kimlere Uygulanır?

Eklem yüzeyleri bozulmuş, ileri yaşta ve eklem yüzeylerinin bozulmasına bağlı olarak oturma, kalkma, yürüme, merdiven çıkma ve birçok aktivitede ağrı, normal yaşamda zorluklar yaşayan hastalara uygulanabilmektedir.

Diz protezleri nadir de olsa bazı genç yaştaki hastalara da uygulanabilmektedir.

Diz protezlerinin belli bir kullanım süresi olduğu için ileri yaş gruplarında daha sık uygulanır. Protez işlemini geciktirmek içinse fizyoterapi uygulamaları ağrıyı azaltmada ve günlük yaşam aktivitelerini arttırmada etkili ve önemli bir seçenektir.

Diz protezleri trafik kazaları, iş kazaları, ateşli silahla yaralanma gibi durumlarda da kullanılabilen bir yöntemdir.

Diz Protezi Ameliyatları Sonrası Fizyoterapi: Rehabilitasyon ve İyileşme Süreci 

Diz protez ameliyatları oldukça güvenli ameliyatlardır.

Diz protez ameliyatından hemen sonra akut fizyoterapi süreci başlayabilir.

Akut dönem fizyoterapide önemli olan nokta hızlıca kas kuvveti kazanmak ve hastanın yatağa bağımlı ya da yatakta geçirdiği süreyi minimalize etmektir.

Orta ve geç dönem fizyoterapide ise bağımsız yürüme, denge koordinasyon, tam eklem hareket açıklığı kazanma, merdiven inip çıkma, ağrı kontrolü, ödem kontrolü, ilerleyici kas kuvveti kazanımları hem hastanın normal hayatına geri dönmesi hem de protezin korunması ve işlevini yerine getirmesi açısından önem kazanır.

Diz Protez Ameliyatlarından Sonra Hangi Fizyoterapi Yöntemleri Kullanılabilir?

Kişiye özel egzersiz programı ile kas kuvvet kazanımları, eklem hareket açıklığı kazanmak ve denge koordinasyonu oluşturmak, bağımsız yürüme, oturma-kalkma gibi günlük yaşam aktiviteleri kazanımları için;
Ev egzersiz programları ve kontrolü
Çeşitli manuel terapi teknikleri
Skar doku masajı
Kinesiotape (bantlama) uygulamaları
Manuel lenf drenajı
Kuru iğneleme (dry needling)
Germe egzersizleri
Kuvvetlendirme egzersizleri
Stabilizasyon ve denge çalışmalar

Kalça Protezi Nedir?

Kalça protezi; kalça eklemindeki artrit, kalça çıkığı, kalça kırıkları, kalça eklemindeki ileri seviyede beslenme problemlerine bağlı olarak yapılan ameliyatlara denir.

Kalça Protezi Ameliyatlarından Sonra Fizyoterapi Nelerden Oluşur?

Kalça protezleri sonrası fizyoterapi sürecini akut, orta ve ileri dönem fizyoterapi olarak ele alabiliriz.

Akut dönem fizyoterapi ameliyattan hemen sonra ya da ameliyatı yapan hekimin uygun gördüğü bir tarihten sonra başlayabilir.

Akut dönem fizyoterapide önemli olan nokta hızlıca kas kuvveti kazanmak ve hastanın yatağa bağımlı ya da yatakta geçirdiği süreyi minimalize etmektir

Akut dönem fizyoterapi ekstremitelerdeki dolaşımın artırılması, ödem kontrolü, eklem hareket açılarında düzenli artış, hasta ve hasta yakınlarına yatak içi ve oturma pozisyonları eğitimleri gibi birçok faktörü ele almaya çalışır.

Orta ve uzun dönem fizyoterapide ise hastanın eklem hareketlerinin tamamen açılması, kas kuvveti kazanımları, ödemin geçmesi, tam bağımsız ve desteksiz oturması, yürümesi, günlük işlerini yerine getirebilmesi gibi daha da detaylandırabileceğimiz birçok günlük yaşam aktivitesi planlanır ve hastaların bunları başarabilmesi için egzersiz ve fizyoterapi programları oluşturulur.

Protez Ameliyatlarından Sonra Kullanılabilecek Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yöntemleri 

Kişiye özel egzersiz programı ile kas kuvvet kazanımları, eklem hareket açıklığı kazanmak ve denge koordinasyonu oluşturmak, bağımsız yürüme, oturma-kalkma gibi günlük yaşam aktiviteleri kazanımları için;

Ev egzersiz programları ve kontrolü
Çeşitli manuel terapi teknikleri
Skar doku masajı
Kinesiotape (bantlama) uygulamaları
Manuel lenf drenajı
Kuru iğneleme (dry needling)
Germe egzersizleri
Kuvvetlendirme egzersizleri
Stabilizasyon ve denge çalışmaları